Horred

Horred är en tätort i södra delen av Marks kommun och kyrkbyn i Horreds socken. Den är belägen på västra sidan av Viskan, 56 kilometer söder om Borås, 33 kilometer nordöst om Varberg och 30 kilometer öster om Kungsbacka. Från Texelbergets högsta punkt i Horred kan man se ända till havet. Det här är gränstrakter mellan Mark och Varberg, mellan Västergötland och Halland och en gång i tiden mellan Sverige och Danmark. Så pilgrimsfalkarna uppe på Texelberget har bra utsikt.

Genom tätortens centrum går riksväg 41, och Viskadalsbanan, tåget mellan Varberg och Borås (och vidare till Herrljunga), stannar här. Invånarantalet har växt från 504 år 1960 till 1330 år 1990, med den senaste noteringen om 1269 år 2018.

I Horred finns Horreds kyrka och skolor (F-6). Det finns även en friskola belägen utanför tätorten vid väg 1596 från Horred mot Kungsbacka. Något längre bort finns Helsjön (även kallad Hällesjö) med Helsjön folkhögskola.

Tätorten har samhällsservice med matbutik, post- och paketutlämning, bankomat (bankkontor finns i Veddige), bibliotek, distriktsläkare, distriktssköterska, tandläkare, veterinär och pizzerior. Här finns också bilverkstäder och däckservice, samt flera tankställen – varav en i nostalgiska lokaler i 1960-tals stil.

Området är traditionell jordbruks- vävar- och träindustribygd. Bygden är fortfarande säte för kända möbeltillverkare, textil- och inredningsföretag, t ex Horredsmattan, Horreds Möbel AB och linneväveriet Ekelunds På Ekelunds har tre generationer av svenska kungar handlat: Gustaf V, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf.

Blandskog, jordbruk och vattendrag. Hornån, som avvattnar Stora och Lilla Hornsjön – även kallad Horredsjön – väster om Viskan i nordost, präglar trakten. Vid sjöarna finns fina badplatser.