Tillsammans för flyktingar från Ukraina (13)

Efter ett drygt års storskaliga aggressionsattacker mot Ukraina, och inför hot om utökad konflikt inom kort flyr fler invånare från vissa områden i landet. I veckan anlände en kvinna och hennes 16-åriga dotter, hemmahörande i Kiev, till bygden för att kunna leva i lugn och ro åtminstone för ett tag.

Dottern klarar sig med distansstudier gentemot skolan i Kiev, medan frågan är hur mor och dotter skall klara sig på 121 kr om dagen – gemensam dagersättning genom Migrationsverket – i Sverige? Inga bidrag genom myndigheter eller kommunen går att söka. För dem som inte har inkomst är vardagen svår, och de behöver stöd på olika sätt.

Alla flyktingar från Ukraina behöver hjälp med myndighetskontakter och annat inom den svenska byråkratin, och Samordningsgruppen bistår fortsatt dem alla. Aktuellt är den svenska inkomstdeklarationen för dem som haft inkomst under 2022 – en intressant utmaning för den som inte är bra i svenska språket!

Den som vill stödja hjälpen till flyktingarna i bygden inför våren ombeds skänka pengar genom Swish: 1233179256 och används av Samordningsgruppen till inköp av matvaror, hygienartiklar osv till flyktingfamiljerna från Ukraina tills de klarar sig själva, alternativt lämnar bygden.

När aktiviteterna avslutas i bygden går resterande medel till Röda Korsets insamling för Ukraina.

Vid spontanankomst av flyktingar från Ukraina till bygden, ta kontakt med Samordningsgruppen för hjälp och stöd direkt: Ingrid Brelind 0705880784, Harriet Hägg 0704242403 eller Hasse Andersson 0724435647.

Samordningsgruppen Horred hoppas att vi alla kan bidra på olika sätt till att underlätta tiden i bygden för dem som tvingats att fly krigszonerna i Ukraina, och att vi gör det tillsammans i bygden.

Föreningen Tjernobylbarn i Horred  §  Horredsbygdens byalag  §  Horredsbygdens Rödakorsgrupp  §   Istorps pastorat i Svenska kyrkan  §  Lions Club Horred  §  Mötesplatsen Horred/Staden på berget          

27 Kommentarer on “Tillsammans för flyktingar från Ukraina (13)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *